Festival mediteranskog teatra – PURGATORIJE

Kulturnom miljeu Crne Gore zasigurno ne fali festivala i Centar za kulturu iz Tivta neće bitnije uticati na kvalitet festivalskih dešavanja, pogotovo u ljetnoj sezoni. Ali sam sigurna da ovako zamišljene i koncipirane Mediteranske pozorišne svečanosti – Purgatorie, hoće na jedan poseban umjetnički način valorizovati kulturnu baštinu ne samo Tivta, ne samo Boke već i cijelog Mediterana.

Centru za kulturu i gradu Tivtu to pripada, kako po pravu zasluga zbog baštinjenja običaja i tradicije, tako i po ostvarenoj produkciji u posljednjoj deceniji. Ako je Centar za kulturu iz Tivta bio pokretač i producent pozorišnih predstava iz zapretane bogate istorije i tradicije Boke, ako je Centar otvorio tuškrinju prepunu istorije i legendi, a ni jednih  ni drugih do tada neutkanih u pozorišnu umjetnost, ako su u Centru nastale i stasale, i mnogo dalje od Tivta i Boke poznate i Katarina Šparović i Đulsa, i don Gigo i Krkota i Šakota i Betulica kako je iz milošte imenuje publika i D-mol i Innominato, onda je pravo i logično što će od ove godine Tivat imati svoj festival: Mediteranske pozorišne svečanosti Purgatorie.

U vrelini avgustovskih noći pod mediteranskim zvijezdama od ove godine ljubitelji pozorišta pratiće Purgatorie, na svoj način osobene, a prepoznatljive od ribarskih svađa, konoba, lažnih trgovaca, bogatuna, vagabunda i karnevala….

Sve da upoznamo kodove nekog prošlog vremena Mediterana, vremena od koga imamo što naučiti, da upoznamo taj osebujni svijet jedinstvenog duha i kulture, taj neobični sudar civilizacija, običaja i kultura, i na kraju, vjekovnog suživota na ovim prostorima, na kome im i današ zavide normalni ljudi.

Ja znam da teatar ne može svijet probuditi, ali znam da teatar može učinit da nam taj svijet bude ljepši, a život ugodniji. Vjerujem i želim da i publika povjeruje da je pozorište moćnije od života.

I zato festival Mediteranske pozorišne svečanosti – Purgatorie u Tivtu.

FESTIVAL MEDITERANSKOG TEATRA PURGATORIJE

Priča koja nas se tiče – IDEM, NEC UNUM

Mediteran nije geografija. Granice mu nije nikad i niko ucrtao ni u prostoru ni u vremenu. One nisu ni privredne, ni istorijske, ni državne niti nacionalne. Zato Mediteran nije istorija već trajanje. Mediteran je mozaik prošlosti i sadašnjosti, grčka filozofija  i kultura, rimsko pravo i republika, drevna arapska mudrost i Provansa, Venecija i Južni Sloveni na Jadranu, i Dubrovnik i Boka.

Ali, nije Mediteran svoj mediteranski identitet stvorio samo na svojim obalama, već mnogo šire i duže i na sjever i na istok i na zapad. Zato je i mogao da se okiti sentencom

«IDEM, NEC UNUM» – DRUGAČIJI OD OSTALIH.

Države i vjere, demokratije i diktature, narodni tribuni, naučnici bez znanja i «ipak se okreće», vjernici i bezbožnici, umjetnici i diletanti, hramovi i katedrale, povijest i legenda, odolijevali su podjelama, ljude spajali, a ne dijelili… civilizacije su se prožimale u susretima i sudarima, stvarajući tako multietnički i multikulturalni svijet koji jeste plus a ne minus.

Gradovi uz more, luke i brodovi, trgovci i vagabundi, uprave i tvrđave, povelje i grbovi, zastave i pečati, gospoda i plebs, gusari i mornari, kazamati i lazareti, sve je to baština Mediterana.

Bio je i jeste Mediteran svijet za sebe, ali Mediteran je bio i jeste i središte svijeta.

Ovo je premisa Festivala Mediteranskog teatra Purgatorije, osnovane Odlukom Savjeta JU Centar za kulturu Tivat, sa zadatkom da se u okviru kulturne pozorišne ponude Centra za kulturu iz Tivta, poklonicima i profesiji teatra prezentira na festivalski način jedan osebujan i poseban vid pozorišnog stvaralaštva, stvaran od nastanka teatra do danas, dakle od antičke tragedije do današnje moderne drame, kako u teatrima koji su imali i imaju geografsku odrednicu Mediteran, tako i onima koji su repertoarski njegovali i afirmisali ovu vrstu pozorišnog komada.

Festival Mediteranskog teatra –Purgartorije ustanovljen je i osnovan prije pet godina sa željom i namjerom,  da u toku ljetnje turističke sezone, domicilnoj publici, a prije svega ljudima koji ljetuju, priuštimo čari i ljepotu mediternskog pozorišta u punom smislu te riječi. Nakon prvog oglednog i četri takmičarska festivala, s ponosom mogu kazati da je osnivanje Festivala bio pravi kulturni potez, da smo vrlo pozitivno iznenadili i obradovali pozorišnu publiku, da se iz godine u godinu povećava broj prijavljenih predstava za festival, pa smo ove godine prvi put imali predstavu iz Italije u zvaničnoj konkurenciji.

Koliko je publika prihvatila ovaj festival govori i činjenica da je prosjek prisutnih gledalaca na predstavama 700, a da je recimo predstavu Mletački trgovac odgledalo 1000 posjetilaca, ne samo iz Tivta već iz cijelog crnogorskog primorja.

Za sledeću godinu postoje najave učešća predstava iz Italije, Španije i Grčke što bi Festivalu dalo punu dimenziju Mediterana, dakle onoga što nam je bio cilj od samog njegovog osnivanja.

Ono, što je sigurno, da je festival Purgatorije uhvatio čvrsto svoje korjene u kulturnom miljeu grada Tivta i zahvaljujući prije svega organizatoru, Centru za kulturu, publici, selektoru i žiriju koji je svoj puni mandat odradio i nagradjivao predsatve i glumce isključivo shodno svom vidjenju, bez ijedne  tamne mrlje na svom radu, što inače prati većinu festivala.

Razvoj Festivala zavisiće isključivo od finansijske podrške sponzora, grada Tivta i Ministarstva kulture Crne Gore.