Promocija romana MARIONETA autorke Biljane Alavanje – Galerija ljetnjikovca Buća Tivat – četvrtak, 12.april u 20:00 h

Psihološki roman pisan u prvom licu kroz životnu ispovjest glavne junakinje Dine, napisan prema istinitoj priči. Obuhvata period druge polovine dvadesetog vijeka i predstavlja dokaz položaja žene u tom vremenskom periodu i istorijskom kontekstu.

Ono što je nekada bila najpoželjnija ženska osobina, trpeljivost, u današnje vrijeme karakteriše se kao nasilje u porodici. Glavna junakinja izložena je svim oblicima porodičnog nasilja, koje počinje u primarnoj porodici, kada je otac poklanja svom bratu i snahi, a onda nakon nekoliko godina vraća kada oni čudom dobiju svoje dijete. Udaje je nakon izgubljene kockarske partije… Preživljava fizičku i psihičku torturu, ali uvijek nastavlja dalje. Oslonac u početku nalazi u svojoj lutki, a kasnije u majčinstvu, koje je inspiriše i da sačuva dušu, bar jednu polovinu. Dina ne proklinje one koji su se ogriješili o nju, ne priziva osvetu. Ona svojom ljubavlju uspijeva da mijenja ljude i da ih okuplja i zbližava.

Roman je dokaz jednog života i vremena, ali i opomena današnjim ženama. Svako može biti marioneta, ali i lutkar sopstvenog života.

 

BiljanaAlavanja  -Biografija

Rodila se 1979. godine ,baš kad je to sama htjela, bila je Kodžić sve dok nije poželjela da postane Alavanja. Rodila je Andriju 2000. i Elenu 2002. godine, usavršavala, rodila Pavla 2011. godine, magistrirala… A onda je osjetila potrebu da napiše roman. Napustila je univerzitetsku karijeru da bi pisala život. Težak, sladak, mučan, veseo ali jednostavno život. Biljana Alavanja je stvarna, prihvata podjednako teškoće i sreću kao sastavni dio postojanja ljudskog bića. Teškoće je inspirišu. Tada je najjača. Povlastica je biti njen prijatelj, njeni prijatelji su njeni čitaoci.