ČOVJEK SLON – nova uspješna koprodukcija Centra za kulturu Tivat

U Beogradskom dramskom pozorištu u Beogradu, na sceni “Olivera i Rade Marković”, 25. maja  premijerno je izvedena pozorišna predstava “Čovjek slon”, rađena u koprodukciji BDP-a i Centra za kulturu Tivat, u režiji Kokana Mladenovića. Ovaj projekat predstavlja premijernu produkcijsku saradnju izmedju ove dvije ustanove kulture.
Projekat se bavi istraživanjem različitih pozicija društvene drugosti, odbačenosti, marginalizovanosti i osude pojedinaca. Polazišna tačka u razvoju projekata su dokumentarni podaci i spisi o slučaju Džona Merika poznatog kao Čovek slon. Ovaj medicinski fenomen samo je okidač za bavljenje temom diskriminacije različitih medicinskih stanja od strane „zdravog“ društva. Na koje sve načine nečiji izgled, porijeklo, hormonalni status, bolest… utiču na poziciju koju ta osoba zauzima u društvu i na koji način društvo zlostavlja one koji se razlikuju od normirane većine – pitanja su kojima želimo da se bavimo u ovom projektu. Šta znači biti bolestan?

O slučaju Čovjeka slona postoje romani, biografije, medicinski zapisi (Ser Frederik Trevs) i filmovi (Dejvid Linč), a ovaj projekat je zasnovan na autorskom dramskom tekstu koji za potrebe ovog projekta napisao Dimitrije Kokanov, te na istraživačkom procesu koji je sa glumcima sproveo reditelj Kokan Mladenović sa svojim saradnicima.

Scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitor Irena Popović Dragović, za scenski pokret bila je zadužena Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević.

U naslovnoj ulozi igra maestralni Ozren Grabarić, a glumački anslambl još čine Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Publika je dugim aplauzom ispratila protagoniste predstave sa scene.

Direktor CZK Tivat Goran Božović prisustvovao je premijeri u Beogradu, dok je premijerno izvođenje u Tivtu zakazano za 7. avgust na Ljetnjoj pozornici u sklopu Festivala mediteranskog teatra Purgatorije.

Fofo: Dragana Udovičić