film SVIJET IZ DOBA JURE u Tivtu

Dužina trajanja filma: 123 min
Žanr: akcija, avantura
Glumci: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Jake Johnson
Režiser: Colin Trevorrow

 

Stiven Spilberg se vraća kao izvršni producent dugo očekivanog nastavka inovativnog „Parka iz doba jure“, „Svijet iz doba jure“. Kolin Trevorov režira ovu epsku akcionu avanturu prema scenariju koji je napisao sa Derekom Konolijem.

Miješajući primjenjivu nauku sa maštovitim scenama koje oduzimaju dah, Park iz doba jure je ispripovijedao poučnu priču o posledicama miješanja u zakone prirode. Danas, originalna priča Stivena Spilberga dolazi do vrhunca pošto park, nekada samo zamisao, u potpunosi oživljava. Dobro došli u Svijet iz doba jure.Prije 22 godine, dr Džon Hamond je imao san: tematski park gdje posjetioci iz cijelog svijeta mogu da iskuse uzbuđenja u susretu s pravim dinosaurusima. Danas se ovaj san konačno ostvario. Dobro došli u Svijet iz doba jure, luksuzni kompleks za zabavu i odmor gdje desetine hiljada gostiju kroz svakodnevne susrete istražuje čuda i sjaj nevjerovatnih bića koja su naseljavala Zemlju u praistorijskom periodu.Smješten na ostrvu u blizini Kostarike, Svijet iz doba jure je pravo čudo prepuno zadivljujućih atrakcija. Djeca jašu pitome mini triceratope u malom zoo vrtu, gomila oduševljeno uzvikuje dok vodeni mosasaurus iskače iz bazena kako bi gricnuo bijelu ajkulu, a porodice fascinirane gledaju dinosauruse svih mogućih oblika i veličina koji ponovo šetaju parkom u bezbjednim ograđenim prostorima na opšte zadovoljstvo. Svaki ugao parka nadgleda karijerista Kler Howard, kojoj su neočekivano u ruke dopala dva nećaka,. Iako ih je mama poslala na nekoliko dana da provedu vrijeme u Svijetu iz doba jure, Kler nema vremena da se bavi klincima, daje im propusnice i šalje ih da istražuju park.Tvorac čudovišnih životinja u parku je dr Henri Vu , genetičar koji je nekad radio za InGen, kompaniju koja je stajala iza Hamondovog prvog parka, a sada radi za prebogatog dobrotvora Svijeta iz doba jure, Sajmona Masranija. Pošto komercijalni napredak parka zahtijeva inovacije svake godine kako bi se gosti stalno vraćali, dr Vu je primoran da pređe određene etičke granice u nauci, manipuliše genima kako bi stvorio genetski modifikovanog dinosaurusa koji nikad prije nije hodao Zemljom, i čije sposobnosti ostaju tajna.Najtajnovitija nova vrsta koju je dr Vu razvio i koja tek treba da bude prikazana posjetiocima parka, ogromna je i misteriozna Indominus rex. Odgajeno u samo izolaciji pošto je pojelo svog brata, Indomuns rex, čiji je genetsko podešavanje potpuna tajna, ovo stvorenje dostiže zrelost. Da bi procijenila ovo stvorenje i bezbjednost njegove volijere, Kler odlazi u posjetu Ovenu , bivšeg vojnog stručnjaka za ponašanje životinja koji radi u skrivenoj bazi na periferiji parka. Oven već godinama proučava i trenira čopor agresivnih velosiraptora, sa kojima je uspostavio alfa odnos koji uspijeva da uspotavi ravnotežu između njihove potčinjenosti i predatorskog ponašanja.
Kada indominus reks – čije okrtune sposobnosti i inteligencija još nisu poznati – uspije da pobjegne i nestane u dubinama džungle, svim stvorenjima u Svijetu iz doba jure, i dinosaurusima i ljudima, počinje da prijeti opasnost. Za Kler, najvažnije život njenih nećaka, koji su skrenuli s uobičajene putanje pomoću vozila žirosfeere koje omogućava 360 stepeni vidljivosti svijeta oko njih. Stoga Oven i Kler kreću u potragu za dječacima dok se red i mir u parku pretvaraju u potpunu propast, a gosti u lovine. Dinosaurusi bježe na otvoreno, bilo da je riječ o zemlji, nebu ili vodi, i započinju pravi rat za opstanak, Nijedan kutak u parku više nije bezbjedan.
Kolina Trevorova , reditelja filma, odabrao je baš Spilberg, kako bi preuzeo vođstvo fenomenalnog tima koji stoji iza kamere.