Modni performans EMPROWERMENT – utorak, 09. avg u 21:00 h – Riva Pine

I ove godine, u okviru festivala “Purgatorije”, modno-plesni klub “Da Qui” priredjuje svoje modno veče. Njegujući multimedijalni pristup modnih prezentacija, za večeras u 21 sat na Pinama, osmislili su susret plesa sa dizajnom odjeće, ukazujući na njihovu bliskost, a temom dogadjaja ovaj klub želi da pokaže svoju društvenu angažovanost.
“Naša ovogodišnja avgustovska modna priča namjerno izlazi na ulicu, želeći da u direktnom kontaktu sa publikom , sa prolaznicima, skrene pažnju na uvjek aktuelni problem nasilja nad ženama i tako se priključi aktivnostima sa misijom podizanja svijesti o važnosti njenog zaustavljanja”, kažu iz “Da Qui”-a.

“Podaci govore da je svaka treća žena ili djevojka osjetila neki vid nasilja . To je najčešći oblik kršenja ljudskih prava i ne poznaje državne granice, uzrast, klasu, kulturu, religiju, tradiciju. Nasilje nad ženama nije lična stvar pojedinca, člana porodice. To je društveno pritanje , pitanje svih nas i traži sistematsko i kontinuirano angažovanje. I svako mora dati svoje reagovanje, svoj stav i doprinos zajedničkoj borbi. Ovo je naš način…
Kolekcija Eclectic women, Sanje Matijević upravo govori o jakim, hrabrim ženama spremnim da se uhvate u koštac sa svim teškoćama koje im donosi život. O ženama koje, dodirnuvši dno, jako se odbiju o njega, problem nasilja pogledaju u oči, javno pogovore i osnažene krenu napred, u okršaj. Kolekcija je inspirisana uniformama crnogorskih generala a premijerno je prikazana na dogadjaju Fashion for Europe u Beču, u okviru Eurosonga 2015.
Naša večerašnja poruka je da za nasilje u bilo kom vidu , nema opravdanja a za ličnu borbu protiv njega- prvi korak je osnaživanje ili empowerment kako smo i nazvali performans”, objasnili su iz kluba Da Qui.

 

EMPROWERMENT