„Pokojnik“ Branislava Nušića novi projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat

Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat na kraju pozorišne sezone 2021/2022 najavljuju rad na novom, velikom koprodukcijskom projektu – predstavi „Pokojnik“, Branislava Nušića, u režiji Egona Savina. Predstava će biti zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat.

Jedan od najuglednijih regionalnih pozorišnih reditelja Egon Savin, koji je u Crnogorskom narodnom pozorištu režirao više veoma uspješnih, nagrađivanih i dugovječnih predstava („Oblomov“, „Zločin i kazna“, „Nigdje nikog nemam“…), a u Centru za kulturu Tivat je režirao pozorišnu predstavu “Providenca”, adaptira i režira jedno od najpoznatijih Nušićevih djela – „Pokojnika“, koji je napisan 1937. godine.

Verzija koja se priprema za CNP i Centar za kulturu Tivat dešava se krajem 30-ih godina 20. vijeka i prilagođena je crnogorskom mentalitetskom i jezičkom miljeu i kontekstu.

U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević, Aleksandar Radulović, Marko Baćović, Slobodan Marunović, Lazar Dragojević, Simo Trebješanin, Dušan Kovačević, Slavko Kalezić, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Kristina Obradović, Dragan Račić, Jadranka Mamić i Radmila Božović.

Autorski tim čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, izvršna producentkinja Nela Otašević i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Poslednji put neko dramsko djelo jednog od najvećih komediografa, Branislava Nušića, postavljeno je na scenu 1973. – „Mister dolar“, u režiji Dušana Rodića. „Pokojnik“ je prvi put u CNP-u postavljen 1971. godine, u režiji Aleksandra Kovačevića.

Premijera „Pokojnika“ planirana je na sceni u Tivtu 30. jula, a početkom oktobra otvoriće novu pozorišnu sezonu u Crnogorskom narodnom pozorištu.