Veče dokumentarnog filma – Zdravka Velimirovića – Utorak, 26. mart u 20h

Dokumentarni filmovi reditelja Zdravka Velimirovića, biće prikazani 26. marta u 20.00h u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, a ulaz je slobodan.

Zdravko Velimirović, rođen 11. oktobra 1930. na Cetinju, bio je istaknuti filmski reditelj i profesor filmske režije. Sa diplomom sa Akademije za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, te završenom Visokom filmskom školom u Parizu, Velimirović je postao ključna figura u jugoslovenskoj kinematografiji. Kroz svoje filmove, koji su osvajali nagrade na festivalima širom svijeta, isticao je humanost i ljepotu umjetnosti, gradeći mostove između kultura i promovišući dostojanstvo filmske umjetnosti.

Dokumentovani filmovi su poput prozora u prošlost, oživljavajući uspomene i priče koje su zaboravljene. Zdravko Velimirović, legendarni filmski reditelj, ostavio je dubok trag u svijetu dokumentarnog filma, a neka od njegovih najupečatljivijih ostvarenja ostaju simboli njegovog umjetničkog dara.

“Čovjek i voda” (1954) označava početak njegove karijere, pričajući priču o neraskidivoj vezi između čovjeka i prirode. “Nokturno za Kotor” (1959) ističe ljepotu ovog drevnog grada na jadranskoj obali kroz poetsku prizmu Velimirovićevih objektiva.

Dokumentarci poput “U spomen slavne mornarice” (1959) prikazuju herojstvo i slavu mornarice kroz istoriju, a “Dobrodošli u kotorski fjord” (1989) vodi nas na putovanje kroz bajkovitu ljepotu kotorskog fjorda.

Kroz ove filmove, Velimirović nije samo dokumentovao događaje, on je stvarao emotivne pejzaže koji će zauvijek ostati urezani u memoriju publike, a umjetnost će nas podsjećati na važnost čuvanja prošlosti i duboke veze između čovjeka i prirode.

Njegovi dokumentarci su ne samo filmska djela, već i spomenici vremenu i ljudskom iskustvu, podsjećajući nas da su uspomene najdragocjenije blago koje posjedujemo.”