DA, DA, ŠEKSPIR u Tivtu – četvrtak, 09.februar u 17:00 sati

Predstava DA DA Šekspir  (10+)  koja je namijenjena djeci i mladima, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Gradskog pozorišta Podgorica, biće izvedena u Velikoj Sali Centra za kulturu Tivat u četvrtak, 09.februar u 17:00 sati. Predstava je nastala po konceptu Petra Pejakovića, Dušana Murića i Mirka Radonjića, u režiji Petra Pejakovića. U predstavi igraju: Jelena Simić, Slaviša Grubiša, Momčilo Otašević, Sanja Popović, Dušan Murić i Kristina Stevović.

DA DA ŠEKSPIR je prvi susret djece sa stvaralaštvom Vilijama Šekspira. Predstava ima namjeru da sve one koji to već nisu, začara genijem najvećeg pozorišnog stvaraoca svih vremena. Prvi pozorišni susret mladih ljudi sa Šekspriom je prije svega susret sa „velikim“ temama: ljubavlju, vlašću, nasiljem, ratom, strašću, ludilom… To je istovremeno i neuljepšavan susret sa svijetom odraslih. Predstava ove „odrasle“ teme donosi što neposrednije, trudeći se da svijet u koji djeca tek ulaze prikaže onakvim kakav jeste: i smiješan, i tužan, i strašan, i zabavan, i besmislen. Ljudski životi se jednostavno obesmišljavaju ako sljepilo strasti vlada čovjekom i u ljubavi, i u politici, i u porodici, i u prijateljstvu.
Predstavom su obilježene internacionalne godišnjice – 400 godina od smrti Šekspira i 100 godina od pokretanja dadaizma osnivanjem pozorišta Kabare Volter u Cirihu 1916. godine. Cilj joj je da uvede djecu u Šekspirovo stvaralaštvo i svijet. Koristeći se dadaističkim stilom i formama, predstava će biti prijemčiva mlađima, a kroz Šekspirove ideje svijet će sagledati iz ugla u kojem se ljudski život obesmišljava ako strasti i politika vladaju čovjekom, a ne obrnuto.

DA DA Šekspir sadrži najznačajnije sekvence iz čuvenih Šekspirovih komada. Takođe, u njoj se nalaze elementi iz Šekspirovog života i epohe, kao i citati iz najpoznatijih dadaističkih djela i manifesta.

Dadaizam je pokret koji je nastao usred Prvog svjetskog rata, uprkos svim strahotama koje su se dešavale u tom trenutku u Evropi. Pokret je inspirisan prvim riječima koje dijete izgovori, uzimajući za svoj cilj da tu čistotu i optimizam i sačuva u skladu sa najdubljim etičkim načelima” – stoji u najavi reditelja Petra Pejakovića.

da-da-sekspir-2

 

da-da-sekspir