Otpočele probe predstave KOŠTANA u režiji Kokana Mladenovića

U Srpskom narodnom pozorištu, u ponedeljak 20. juna, otpočele su prve probe predstave „Koštana“ koju će režirati Kokan Mladenović, a naslovnu ulogu tumačiće Božo Vrećo.

Predstava nastaje u koprodukciji Centra za kulturu Tivat,  Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Srpsko narodno pozorište, upustili su se u pravi poduhvat. Ova saradnja je i od reginalnog značaja budući da su uključeni ne samo glumci Drame SNP (Radoje Čupić, Milan Kovačević, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Đurđević Dimić), nego izvrsni umjetnici iz Beograda (Nebojša Dugalić kao Mitka), Bosne i Hercegovine (Emir Hadžihafizbegović kao Hadži Toma) i Crne Gore (Emir Ćatović kao Stojan), kao i glumica Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház Emina Elor (Stana, kći Hadži Tomina).

“Pred nama je priča pre svega o slobodi i toleranciji, o načinu prihvatanja i saživljavanja sa razlikama pored kojih i sa kojima živimo i srećemo se. Preispitivanjem sebe, preispitujemo i druge, dajući slobodu sebi, dajemo je i drugome.” – Kokan Mladenović.

Božo Vrećo, poznati bosanskohercegovački pjevač sevdalinki, kojem je s velikim razlogom povjerena uloga Koštane, prava je osoba za ovo tumačenje i lika a i djela kroz sam lik. Božo, odnosno Koštana, kao pojedinac, upravo načinom na koji živi i odnosi se i prema sebi i prema okolini, otvara mogućnost sagledavanja borbe tog pojedinca iz ugla samog borca, iz onog ugla u koji iz straha ne želimo da zavirimo. Iz straha od čega?

Upravo ova predstava, sa svojom cjelokupnom autorskom i glumačkom ekipom, postavlja (ne samo) to pitanje. Odgovori koji će nam se javiti, upravo su refleksija našeg odnosa najprije prema sebi, iskrenosti, slobode i tolerancije koje u sebi nosimo. Da li smo spremni da smaknemo veo kojim su obavijene naše tajne? I šta se dešava kada vela više nema?

Premijera je 5. avgusta u Tivtu na ljetnjoj pozornici, a novosadska premijera 23. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Autor fotografija Bogoljub Arsenijević.

IMG_5410 IMG_5409 (2) IMG_5407 (2) IMG_5405 IMG_5403 (2)