BETULA U MALU VALU – premijera 16.01.2001.g. – Velika sala Centra za kulturu Tivat

Produkcija: Centar za kulturu Tivat

Režija: Milan Karadžić

Tekst: Stevan Koprivica

Nagrade: Sterijina nagrada za scenski pokret (Slavka Nelević)

Uloge: Dubravka Drakić, Tihana Ćulafić / Smiljana Martinović, Marina Vujović/ Ivona Čović / Andrea Mugoša, Andrija Milošević / Andrej Šepetkovski, Mladen Nelević, Simo Trebješanin / Emir Ćatović, Boro Stjepanović, Pavle Ilić, Ivana Mrvaljević, Nada Vukčević / Vesna Vujošević / Kristina Obradović /Jelena Simić, Branko Ilić, Boris Branković / Stevan Radusinović  / Goran Slavić.

‘Betula u malu valu’ je druga profesionalna pozorišna produkcija Centra za kulturu Tivat koja je pored mnogobrojnih igranja na matičnoj sceni, gostovala od Beograda, preko Zagreba do Beča, a osvojila je prestižne nagrade sa festivala u Novom Sadu i Užicu.

Pisac Stevan Koprivica je ovu priču smjestio u mikrokosmos kafane, betule, konobe s početka sedamnaestog vijeka, i za nju izabrao gotovo nepoznatu istorijsku bilješku o pustolovu, licu sa potjernica, koji zarad hira njegove dragane, završava na vješalima. Migracije stanovništva i težnja da se u obećavajućem mediteranskom civilizacijskom okruženju pobjegne od smrti, čamotinje i sirotinje, bili su dramski punktovi na kojima je pisac pokušao da napiše nov i drugačiji komad. U podnaslovu komada je i odrednica ‘jedni koji su htjeli biti drugi’, koja tragikomediju ‘Betula u malu valu’ spaja sa tragikomedijom koju danas živimo.

Po riječima pisca, Stevana Koprivice, ovo je priča o davnoj Boki, o bokeškom pustolovu koji je vješt svemu na otvorenom moru, na palubi svoga broda, ali je nevješt prostoru zadimljene i raspjevane konobe, priča o djevojci koja je otjerala svog dragog na vješala, o znamenitoj Đulsi koja je držala znamenitu betulu i koja je imala jednu kćer, o brđaninu koji bolji život za sebe i svog nasljednika traži u drugom svijetu ne znajući da se od sudbine ne može pobjeći. Junaci ‘Betule’ nastoje da ‘izađu iz svoje kože’, jureći za fiksacijom boljeg i drugačijeg života, spremni da zaborave sve što su bili i što jesu.