BOKEŠKI D MOL – premijera 08.04.2000.g. – Velika sala Centra za kulturu Tivat

Datum prvog igranja: 08. April 2000.

Produkcija: Centar za kulturu Tivat

Režija: Milan Karadžić

Tekst: Stevan Koprivica

Uloge: (premijerna postava) Jelena Đokić, Milena Dravić, Mladen Nelević, Andrija Milošević, Pavle Ilić, Gorana Marković, Ivana Tomičić, Stevan Radusinović, Dejan Đonović, Simo Trebješanin,  Branko Ilić.

U drugim postavama su igrali Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Slavko Kalezić, Momčilo Otašević, Jelena Simić, Julija Milačić, Andrea Mugoša, Boris Branković, Goran Slavić, Vesna Vujošević.

“Bokeški d-mol” je prva profesionalna pozorišna produkcija CZK Tivat, premijerno izvedena 08. aprila 2000. godine na Velikoj sceni CZK Tivat.

Stevan Koprivica je ovu priču pisao 1999. godine, o gradu Perastu, s početka XIX vijeka, u Napoleonovo vrijeme: Boka je pod  opsadom kojom komanduje čuveni maršal Marmon sa Korzike. Riječ je o državnom sukobu Francuske i Austrije, ali u igri je i mala Crna Gora, koja će štititi bokeljsku braću. Koprivica duhovito oslikava animozitet prema političkom konsenzusu – Peraštani se spore na način današnjih Crnogoraca. Kako i dolikuje melodrama, naspram istorijskih i političkih opštih mjesta stoji ljubavna priča. Katarina Šparović, junakinja “D-mola”, stožer i pokretač ovog komada, ima u sebi specifikuma bokeških djevojaka (onda i danas) koje ne mogu da nađu sebe “između ljepote mora i klaustrofobičnosti zalivskih brda”, kaže Koprivica. Katarina je djevojka koja mašta, koja vidi dalje od “postavljenih moralnih granica”, tako se i javila nemoguća ljubav u nemoguće vrijeme opsade. Kako preživjeti sramotu iskrene ljubavi Katarine i maršala Marmona? Uz nekoliko likova koji imaju naglašenu humornu notu, i one likove koji su opoziti tome, kroz gradske debate, diskusije o opsadi i ali i ljubavnoj sramoti koja je zadesila Perast, Katarinina ljubav i sloboda nije preživjela. Njen život završava tragično, pa njena sudbina, hrabrost u ljubavi, postaje motiv za ovo pozorišno djelo.

Jedna od najgledanijih crnogorskih pozorišnih produkcija ( više od 150 igranja ), koju je vidjelo desetine hiljada gledalace širom regiona i Evrope, dobitnica je brojnih nagrada i pojedinačnih priznanja: 4 Sterijine nagrade, kroz svako igranje, uz smijeh i suze, ostavila je neizbrisiv pozorišni trag. Centru za kulturu Tivat se tako, otvaraju sva pozorišna vrata, a podstrek je sve snažniji za stvaranje novih produkcija. Tako, nakon devetnaest godina, i 23. uspješne pozorišne produkcije,  direktor CZK Tivat Neven Staničić sa autorima ove predstave donosi odluku da “Bokeški d-mol” ponovo igra, uz novu glumačku postavu: Jelena Đukić, Marija Labudović, Marija Đurić, Vule Marković, Omar Bajramspahić, Pavle Popović i Dubravka Drakić. Čini se, težak glumački zadatak, “mijenjati” one koji su osvajali godinama publiku, međutim, reditelj Karadžić je isticao da je ovo novi “Bokeški d-mol”: „To je predivna priča prepuna odličnih dramskih situacija, fenomenalnih obrta, predivan jezik. Priča puna ljubavi i emocije. Pruža se prilika da ponovo neki mladi ljudi dobro urade nove karaktere, dobre likove, da se raduju da igraju u tom komadu, a gledaoci da ponovo gledaju „Bokeški d Mol“ koji je u staroj verziji imao preko stotinu izvođenja.”

Obnovljeni  “Bokeški d-mol” imao je re-premijeru 11.07.2019. godine u manjem prostoru – pozornica ljetnjikovca Buća, uz novu muziku koju je komponovala Irena Popović.

Foto: Foto RIVA – Tivat 

 

Foto: Duško Miljanić