MALI PIRAT: Povratak domaćoj bajci

U Centru za kulturu Tivat danas je održana konferencija za novinare povodom premijere predstave „Mali pirat“ (8+), koju je režirao Milan Karadžić. Komad, koji je po motivima romana Anta Staničića dramatizovala Aleksandra Glovacki, koprodukcija je Gradskog pozorišta i tivatskog Centra za kulturu. „Mali pirat“ premijerno će biti izveden u četvrtak 20. decembra, u 12 i u 20 sati, u Velikoj sali Centra za kulturu u Tivtu, a prva repriza će biti  21. decembra, takođe, u 20h na istom mjestu. Podgorička premijera predstave zakazana je za 27. decembar, u 20 sati, na Dan Gradskog pozorišta, dok će repriza biti 28. decembra.

 Milan Karadžić, kome „Mali pirat“ nakon čuvene Bokeške trilogije predstavlja povratak režiranju za pozorište u Tivtu, naglasio je da su mu Gradsko pozorište i CZK Tivat dvije omiljene teatarske kuće.

-Ključ kod ove predstave bio je izbor žanra, a to je mjuzikl u kome nastupa puno mladih ljudi – rekao je Karadžić na konferenciji za novinare.

Posebno je naglasio da ga je ovaj projekat podsjetio na sad već čuvenu njegovu „Novelu od ljubavi“. Kako je kazao, pored mjuzikla i songova, ova predstava sa puno akcije ima i elemente komedije i melodrame. Veliko otkrovenje za njega u ovoj predstavi bio je sedamnaestogodišnji Miloš Kašćelan iz Kotora koji tumači glavnu ulogu – dječaka Miljana.

-„Mali pirat“ je predstava koja treba da živi. Treba je njegovati, jer koreografija i songovi moraju da se stalno vježbaju – apostrofirao je Karadžić, najavljujući da je „Mali pirat“ namijenjen svim generacijama – od 7 do 77 godina.

Direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić ocijenio je inscenaciju „Malog pirata“ kao povratak domaćoj bajci i Boki.

-Bajke postoje da bi se uz njih raslo i vaspitavalo. Navikli smo da se vaspitavamo na tuđim bajkama, zato je divno što smo se uz ovaj projekat vratili domaćoj priči i neki način i Boki. „Mali pirat“ nekad je bio u školskoj lektiri, a mi se nadamo ćemo ga ovom predstavom vratiti i djeci i odraslima – rekao je Staničić. Naglasio je i da je ideja za realizaciju predstave potekla od Ivane Mrvaljević, direktorke Gradskog pozorišta.

Mrvaljević je pojasnila da je, u nedostaku dobrih dramskih tekstova, Gradsko pozorište pokrenulo inicijativu za postavljanje djela crnogorskih klasika za djecu.

-„Mali pirat“ je izuzetno važan projekat i drago mi je što smo ga radili u uslovima koje Tivat ima. Bitno je da nikad ne zaboravimo da je Crna Gora dio mediteranskog kruga i da mu pripada i Podgorica jednako kao Tivat. Veoma mi je drago da Milan Karadžić ponovo režira za nas i što Gradsko pozorište i CZK važnim predstavama potvrđuju dugogodišnju saradnju – naglasila je Mrvaljević.

U predstavi igraju: Pavle Popović, Goran Slavić, Miloš Kašćelan, Jelena Đukić, Miloš Pejović, Marija Maša Labudović, Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Sanja Popović, Branko Ilić, Marija Đurić, Jelena Simić, Katarina Krek, Branka Femić-Šćekić, Omar Bajramspahić, Ivan Kašćelan, kao i članovi plesnih grupa iz Tivta i Kotora, dramskog studija „Prazan prostor“ iz Kotora, Škole glume „Maska“ iz Herceg Novog, škole glume Omladinskog kluba iz Tivta, tivatskog plesnog kluba „Belisima“ i folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

Uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i: kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, asistent kompozitorke Aleksandar Zavišin, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić. Dizajn svijetla uradio je Radomir Stamenković, a songove potpisuju Dubravka Drakić i Neven Staničić. Lektor je Neven Staničić.