pozorišna predstava VOZ – četvrtak, 27.april u 20:00 h – Velika sala Centra za kultutu Tivat

 Pisac: Cormac McCarthy
Prijevod: Milica i Branislav Mihajlović
Režija i adaptacija: Voja Brajović
Adaptacija scene i kostima: Jelisaveta Tatić Čuturilo
Organizator: Dragiša Ćurguz

igraju:
Voja BRAJOVIĆ, Bijeli
Sergej TRIFUNOVIĆ, Crni

voz

NAGRADE
predstava
– Nagrada publike “Dalibor Foretić” (ocjena 4,76), 23. Međunarodni festival malih scena, Rijeka, 2016.
–  Nagrada publike za najbolju predstavu, 2. MIT festival, Cetinje, 2016.
–  Gran pri za najbolji partnerski odnos na sceni, Međunarodni festival u Nikšiću, 2016.

Voja Brajović

–   Nagrada “Žan Marolt” za najboljeg glumca, 1. Dani Jurislava Korenića, Sarajevo, 2016.
–   Nagrada za glumca večeri, 5. Festival prvoizvedbenih predstava, Aleksinac, 2016.

Sergej Trifunović

– Nagrada za najbolju mušku ulogu, 5. Festival prvoizvedbenih predstava, Aleksinac, 2016.

 

Pisali su o predstavi VOZ
“Voz je filozofska drama o dva junaka koji se slučajno sreću na željezničkoj stanici … Njihove se uloge i moć tokom dva sata trajanja mijenjaju, njihova je duša secirana na dlanu. Oni imaju samo želju da prežive. Da ostanu ljudi. “(Jelena Paligorić, Nedeljnik)

“Produkcija VOZ je repertoarski pogodak zbog izuzetne podsticajnosti teksta i precizne igre glumaca, Sergeja Trifunovića (Crni) i Voje Brajovića (Bijeli).” (Ana Tasić, Politika)

“Virtuoznost Sergeja Trifunovića (odavno neviđena ovdje) se odlično kombinovana sa smirenošću i izražajnošću Voje Brajovića, stvarajući tandem koji se, u svom neskladu, harmonično borio za istu stvar – ljudsko razumijevanje i saosjećanje.” (Dragana Bošković, Večernje novosti)

“Sad se ti što čitaš pitaš u čemu je fora sa ovim mojim tekstom, da li preporučuje ili ruži? Dragi prijatelju, apsolutno preporučuje. Ne gubi se dah od površnog, ne želiš pobjeći od nečeg što te ne dotiče. “(Nataša Dostić, blog 6yka.com)

 

Voja Brajović
riječ reditelja

Inspiriran dijelom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovjekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umjetnost i riječ.

 

Sergej Trifunović
riječ glumca

U početku svega, bijaše riječ. Riječ, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao riječ. Pokušavam napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnosti tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dijela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto s čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.

 

voz-1 voz-3 voz-5